Maailman vihreimmät kaupungit

Maailmalla on paljon kaupunkeja, jotka toimivat ja luovat imagoaan kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisyyden puolesta. Tällä rakennetaan asukkaille viihtyisämpää elinympäristöä, mutta samalla se toimii myös matkailuelinkeinon käyntikorttina. Vihreissä kaupungeissa on yleensä panostettu uusiutuviin energiamuotoihin, viheralueisiin, kestävän kehityksen huomioivaan kaavoitukseen ja toimivaan joukkoliikenteeseen. Seuraavia kaupunkeja pidetään yleisesti maailman vihreimpien ja luontoystävällisimpien kaupunkien huippuina:

1. Reykjavik, Islanti

Reykjavik Wikimedia Commons - GPL

Reykjavik - maailman vihrein kaupunki

Reykjavik, Islannin pääkaupunki, on maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki. Islanti suunnittelee luopuvansa kokonaan fossiilipohjaisesta energiasta vuoteen 2050 mennessä. Jo nyt Reykjavik saa energiansa vesivoimasta ja geotermisestä lämmöstä. Kaupungin bussit käyttävät polttoaineenaan vetyä. Reykjavik on myös uusiutuvan energian tutkimuksen keskuksia maailmassa.

2. Portland, Oregon

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva Portland oli ensimmäisiä kaupunkeja, joka julkaisi suunnitelman hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Sen jälkeen kaupunki on suosinut vahvasti vihreää rakentamista kuten kierrätysmateriaalien käyttöä rakentamisessa. Kaupungissa yksityisautoilua on vähennetty pikaraitiotielinjoilla (Metro Light Rail), ympäristöystävällisillä busseilla ja pyöräteillä. Keskustan alueella joukkoliikenne on ilmaista. Kaupungissa on myös 37000 hehtaaria puistoja ja 120 kilometriä lenkki- ja vaellusreittejä.

3. Curitiba, Brasilia

Curitiba sijaitsee Brasilian eteläosassa ja se on Paranán osavaltion pääkaupunki. Miljoonakaupunki (asukkaita 1,8 miljoonaa) on panostanut viheralueisiin, joita on yli 50 neliömetriä asukasta kohden. Kaupungin linja-autoverkostoa pidetään yhtenä maailman parhaista ja asukkaita kannustetaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja oman auton sijaan.

4. Malmö, Ruotsi

Entinen savupiippujen ja teollsuuden kaupunki Malmö on ilmoittanut haluavansa olla “ekostaden”, ekokaupunki. Se tunnetaan monista puistoistaan ja viheralueistaan. Malmö haluaa olla kestävän kaupunkikehityksen malliesimerkki. Monien kulttuurien sulatusuunina tunnetussa Malmössä on kattava pyörätieverkosto, jolla vähennetään yksityisautoilua.

5. Vancouver, Kanada

Vancouverissa pidettiin viimeisimmät talviolympialaiset vuonna 2010. Olympialaisissa mitalit olivat kierrätysmateriaalia ja olympiastadion rakennettiin “vihreäksi”. 90 % kaupungin tarvitsemasta energiasta tulee vesivoimasta, tuulesta, auringosta, aalto- ja vuorovesienergiasta. Kaupunkialueella on 200 puistoa ja kaupunki on laatinut kestävälle kehitykselle 100-vuotissuunnitelman.

This entry was posted in Brasilia, Islanti, Kanada, Matkailutieto, Ruotsi, Yhdysvallat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.