Miten hankin kansainvälisen ajokortin?

Kansainvälinen ajokortti (IDP, International Driving Permit) on virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista. Sen käyttö ja tarpeellisuus eri maissa vaihtelee huomattavasti. Useissa maissa autoillessa kansainvälinen ajokortti on pakollinen. Asian tekee mutkikkaaksi myös se, että ajokortista on olemassa kaksi eri vahvistettua mallia: Genevessä 1949 vahvistettu malli ja Wienissä 1968 vahvistettu malli. Vanhemman mallin kortti on voimassa vuoden myöntämispäivästä, uudempi on voimassa kolme vuotta. Ennen matkaa on syytä tarkistaa minkälainen kortti matkakohteessa tarvitaan. EU-maissa suomalaiselle riittää EU-mallin mukainen ajokortti. Kansainvälisen ajokortin lisäksi mukana matkalla pitää olla alkuperäinen kansallinen ajokortti.

Suomessa kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeus on annettu Autoliitolle, mutta sen pitää leimauttaa ajokortti poliisilla ennen luovutusta asiakkaalle. Hakemista varten tarvitset kahden todistajan allekirjoittaman valokopion voimassa olevan suomalaisajokortin molemmista puolista sekä yhden passikuvan. Lisäksi on täytettävä hakemuslomake. 1949 mallin kansainvälisen ajokortin hinta on 36 €, joka sisältää poliisin perimän suoritemaksun 14 €. 1968 mallin kansainvälisen ajokortin hinta on 46 € (+ 14 €). Hakemus lähetetään liitteineen osoitteella Autoliitto, AUTOMATKAILU, Hämeentie 105 A 00550 Helsinki. Kortin maksaminen sujuu helpoiten Autoliiton verkkokaupassa.

Voit myös hakea kansainvälistä ajokorttia paikanpäältä Autoliiton toimistolta Helsingissä tai Autoliiton palvelupisteistä. Kansainvälisen ajokortin toimitusaika on noin viikko.

Käytetyt hakutermit:

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.