Suomalaiset eivät säästä matkailussa

Lähes joka neljännen suomalaisen matkailijan lomabudjetti on tänä vuonna edellisvuotta suurempi, ja yhteensä suomalaisten odotetaan käyttävän 6,4 miljardia euroa ulkomaanmatkoihin vuonna 2014. 15 prosenttia suomalaisista uskoo kuitenkin lomabudjettinsa pienenevän. Muun muassa nämä tulokset saatiin uudessa tutkimuksessa, joka selvitti pohjoismaisten matkailijoiden käyttäytymistä. Tutkimus on juuri valmistunut, ja se on luokassaan tähän asti tehdyistä laajin.

Vuonna 2014 suomalaiset ovat varanneet ulkomaanmatkailuun yli 6,2 miljardia euroa. Se merkitsee keskimäärin 1177 euroa jokaista suomalaista kohden. Suomalaisten lomabudjetti näyttää olevan myös kasvussa. 25 prosenttia uskoo käyttävänsä rahaa tänä vuonna enemmän kuin vuonna 2013, ja 45 prosenttia uskoo rahaa kuluvan saman verran kuin edellisvuotena. 15 prosenttia uskoo kuitenkin kuluttavansa rahaa ulkomaanmatkailuun tänä vuonna vähemmän.

Muihin pohjoismaalaisiin verrattuna suomalaisissa on suhteessa eniten lomabudjetin pienentäjiä. Paras tilanne on Norjassa, jossa 27 prosentilla on vuonna 2014 suurempi lomabudjetti kuin vuonna 2013 ja vain 11 prosenttia on varannut tänä vuonna jäätelöön ja matkamuistoihin entistä vähemmän rahaa.

Tulokset löytyvät raportista “Travel Behaviour & Destination Images 2014”, johon osallistui 2300 pohjoismaista matkailijaa Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Uunituore raportti on tähän asti tehdyistä laajin.

Paljon mielenkiintoista tietoa

Tutkimus kartoittaa kuluttajien matkailutapoja ja -käyttäytymistä, ja se tuo esille monia mielenkiintoisia asioita, kuten:

  • Suomalaiset lomailevat mieluiten auringossa
  • 58 prosenttia suomalaisista arvostaa hyvää säätä ja pitää tärkeänä, että vuoden lomakohteessa on lämmintä.
  • Uudet maut kiinnostavat suomalaisia matkailijoita

Muihin pohjoismaalaisiin verrattuna suomalaiset varaavat täyshoitomatkoja harvemmin, ja joka kolmas heistä haluaa huolehtia ruuasta ja juomasta itse Vain 18 prosenttia suomalaisista haluaa aterioiden ja juomien sisältyvän matkaan, kun keskimääräinen luku kaikkien pohjoismaalaisten matkailijoiden kesken on 23 prosenttia.

Suurkaupunkilomat suosituimpia

Seuraavien vuosien aikana suomalaiset aikovat matkustaa ennen kaikkea suurkaupunkeihin. 39 prosenttia suomalaisista uskoo matkustavansa ulkomaiseen suurkaupunkiin kahden vuoden kuluessa, ja tässäkin suomalaiset eroavat muista pohjoismaalaisista, jotka lähtevät mieluiten valmismatkalle. Vain 34 prosenttia suomalaisista suunnittelee lähtevänsä valmismatkalle vuosien 2014 ja 2015 aikana, kun pohjoismainen yhteenlaskettu keskiarvo on 43 prosenttia.

Suomalaiset haluavat kokea uusia kaupunkeja

40 prosenttia vastanneista haluaa matkustaa nimenomaan kaupunkiin, jossa ei ole ennen käynyt, ja vähemmän kuin viidennes suomalaisista matkustaa mielummin kohteeseen, joka on ennestään tuttu. Suomalaiset ovat tässä suhteessa Pohjoismaiden uteliainta kansaa.

Vanhemmat pariskunnat matkustavat lomasesonkien ulkopuolella

Vanhemmat pariskunnat matkustavat muita matkailijoita huomattavasti useammin koulujen loma-aikojen ulkopuolella. Esimerkiksi 20 prosenttia vanhemmista pariskunnista matkustaa lomalle huhtikuussa, jolloin lapsiperheistä ulkomaille lähtee vain joka kymmenes. Vastaavasti heinäkuussa ulkomaan lomalleen lähtee lapsiperheistä lähes puolet ja vanhemmista pariskunnista vain 29 prosenttia.

Valmismatkoja varttuneille – kaupunkilomia nuorille

Eri segmenttejä tutkittaessa käy ilmi, että 49 prosenttia pohjoismaisista lapsiperheistä aikoo lähteä valmismatkalle kahden vuoden kuluessa Sinkut ja nuoret pariskunnat suosivat kuitenkin suurkaupunkeja: 41 prosenttia sinkuista ja yli puolet nuorista pariskunnista uskoo lähtevänsä suurkaupunkilomalle vuosien 2014 ja 2015 aikana.

Tutkimuksesta

Raportin “Travel Behaviour & Destination Images 2014” on laatinut PR-toimisto Related yhteistyössä tunnetun analysointiyritys A&B Analysen kanssa. Tutkimukseen osallistui 2300 pohjoismaista matkailijaa Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta maiden väestömääriin suhteutettuna, ja vastattavana oli suuri joukko kysymyksiä esimerkiksi lomamatkan varaamisesta, mieluisista matkakohteista, eri maiden ja kaupunkien herättämistä mielikuvista, tärkeimmistä mukavuuksista matkalla ja niin edelleen. Raportti on pohjoismaisilla markkinoilla tähän mennessä tehdyistä laajin.

This entry was posted in Uutiset and tagged . Bookmark the permalink.