Albania

Albania eli Albanian tasavalta

Albaniassa matkustaminen on melko turvallista, mutta normaalia varovaisuutta on syytä noudattaa. Kosovon raja-alueella noudatettava erityistä varovaisuutta.

Asukasluku: 3 659 616

Pääkaupunki: Tirana (376 642 as.)

Valuutta: lek (ALL) = 100 gindarkaa (100 ALL = 0,73€)

Kielet: albania

Viisumi suomalaisille: Ei tarvita.

Suurlähetystö: Ei omaa suurlähetystöä. Albanian asioita hoitaa Ateenassa toimiva Suomen Kreikan suurlähetystö: www-sivu. Mm. Tanskalla ja Ruotsilla on suurlähetystöt Tiranassa.

Matkustaminen Albaniaan: Matkustaminen Albaniaan onnistuu lentäen, autolla tai lautalla mm. Italian Barista tai Brindisistä. Naapurivaltioista maahan pääsee bussilla tai taksilla.

Helsingistä Tiranaan pääsee lentäen välilaskulla jossakin Keski-Euroopan kentällä; esimerkiksi SAS:lla (Austrian Airlines Wienistä) tai Lufthansalla (Münchenin kautta). Malev lentää Helsingistä Budapestin kautta Tiranaan. Hinnat ovat matkan ajankohdasta riippuen vajaasta kolmestasadasta eurosta ylöspäin. Maan oma yhtiö on Albanian Airlines. Halpalentoyhtiöistä Germanwingsillä ja Belle Airilla on lentoja Tiranaan. Lentokentältä kuljetus eteenpäin hoituu taksilla tai kerran tunnissa Skanderbergin aukiolle kulkevalla bussilla.

Barista ja Brindisista operoi useita lauttayhtiöitä Durrësiin ja Vloraan. Katso yhtiöstä listaa esimerkiksi täältä. Myös Anconasta on lauttayhteys Durrësiin (19h, 70€) ja Korfulta Sarandaan.

Linja-autolla Tiranaan pääsee Istanbulista (20h, 35€/suunta), Ateenasta (12h, 30-35€), Sofiasta (22h, 25€), Tetovosta (7h, 15€) ja Pristinasta (5h, 20€). Montenegron Ulcinjista on päivittäinen bussiyhteys Shkoderiin, samoin Ulcinjin torilta on kello 13 lähtevä minibussiyhteys. Kreikassa bussilla pääsee myös rajakaupunki Kakaviaan Ioanninasta. Kakaviassa sinun pitää kävellä rajan yli ja jatkaa minibussilla Gjirokastraan.

Jos matkustat maassa omalla autolla kannattaa huomata, että liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta liikennekulttuurista. Liikenteessä vaaratilanteita aiheuttavat teiden huono kunto ja uhkarohkea liikennekäyttäytyminen. Tarpeetonta pimeällä ajamista on syytä välttää. Autovarkaudet ovat edelleen suhteellisen yleisiä. Maahantullessa joudut maksamaan 10 euron suuruisen veron.

Unescon maailmanperintökohteet Albaniassa:

Kiinnostavia linkkejä:

Käytetyt hakutermit: