Armenia

Armenian tasavalta eli Armenia

Armenian lippu

Armenia on matkustajalle suhteellisen turvallinen maa. Poikkeuksena tästä on Vuoristo-Karabah, jonne ei ole syytä matkustaa ilman erityisiä perusteita ja erikoislupaa. Muuten maassa riskit liittyvät liikenteeseen. Muun rikollisuuden suhteen normaali varovaisuus on tarpeen: älä kulje pimeällä yksin syrjäisillä seuduilla ja suojaa omaisuutesi. Armenia on ortodoksimaa, joka on melko vapaamielinen esimerkiksi pukeutumisen suhteen.

Asukasluku: 2,9 miljoonaa (2010)

Pääkaupunki: Jerevan (1,08 milj. as.)

Valuutta: 1 Armenian dram (AMD) = 100 lumaa. 1 AMD = 0,002 €. Drameja ei voi vaihtaa Suomessa. Mukaan kannattaa ottaa euroja tai dollareita. Luottokortit toimivat rajoitetusti ja pankkiautomaatteja on vähän.

Kielet: armenia. Venäjää osataan yleisesti.

Viisumi suomalaisille: Kyllä. Voidaan anoa rajalta, esimerkiksi saapuessa Jerevan lentokentälle. 21 päivän viisumi maksaa 3000 dramia (noin 6 euroa). Armeniaan voi hankkia myös sähköisen viisumin ks. lisätietoja.

Suurlähetystö: Ei omaa. Suomea Armeniassa edustaa Helsingistä käsin kiertävä suurlähettiläs. Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä joko lähimpään EU-maan suurlähetystöön Jerevanissa, Suomen Venäjän suurlähetystöön Moskovassa tai ulkoasiainministeriöön Helsingissä. Suomen kunniakonsuli Armeniassa on Timothy Straight (sähköposti: tstraight@nrc.am).

Matkustaminen Armeniaan: Matkustaminen maahan onnistuu lentäen, junalla, autolla tai linja-autolla.

Maan tärkein lentokenttä on Zvartnotsin kansainvälinen lentokenttä (EVN), joka sijaitsee 12 kilometriä länteen Jerevanista. Kansallinen lentoyhtiö on Armavia. Armavia lentää useisiin kohteisiin Euroopassa. Eurooppalaisilla yhtiöillä on myös lentoja Jerevaniin, mm. Lufthansa, Aeroflot ja LOT. Suomalaiselle reppureissaajalle kiinnostava vaihtoehto on AirBaltic, joka lentää Armeniaan Riikasta. Ebookersin haun perusteella edullisimmillaan Helsingistä Jerevaniin lentää reilulla 350 eurolla menopaluu. Gyumrin Shirakin lentokentältä on lentoja Venäjälle.

Georgiasta Tbilisistä on yksi junavuoro päivittäin. Lippu parhaassa luokassa Tbilisi-Jerevan välille maksaa reilut 16 euroa (8258 AMD). Matka Jerevan-Tbilisi kestää reilut 12 tuntia, toiseen suuntaan 24 tuntia. Katso tarkemmat junamatkustustiedot täältä (englanniksi).

Armeniaan pääsee autolla Iranista ja Georgiasta. Azerbaidžanin ja Turkin rajat ovat suljettuja. Rajaylitys on mahdollista järjestää paikallisten matkanjärjestäjien avulla autolla. Rajalta voi olla mahdollista järjestää kuljetus jopa Tbilisiin asti.

Linja-autolla maahan pääsee samoin Iranista ja Georgiasta. Jerevaniin on päivittäinen moderni linja-autoyhteys Teheranista ja Tabrizista (noin 60/50 dollaria). Tbilisin ja Jerevanin välillä on minibussiyhteys (“marshrutka”).

Unescon maailmanperintökohteet Armeniassa:

Käytetyt hakutermit: