Azerbaidžan

Azerbaidžan eli Azerbaidžanin tasavalta

Azerbaidjanin lippu

Azerbaidžan (Azerbaidzhan) on matkailijalle suhteellisen turvallinen maa. Suurimmat riskit liittynevät liikenteeseen, joka on paikoin kaoottista. Azerbaidzhanin ja Armenian välinen raja on suljettu. Samoin Suomen passilla ei ole mahdollista mennä Venäjän puolelle (Dagestan).

Asukasluku: 9 miljoonaa (2004)

Pääkaupunki: Baku (2,036 milj. as)

Valuutta: 1 Azerbaidžan manat (AZN) = 100 qapik. 1 AZN = 0,92 €. Manaatteja ei voi vaihtaa etukäteen, kannattaa ottaa mukaan euroja tai dollareita. Luottokortit käyvät joissakin paikoissa. Rahanvaihtopisteitä on runsaasti.

Kielet: azeri. Venäjää osataan yleisesti.

Viisumi suomalaisille: Kyllä. Anominen tapahtuu Azerbaidžanin Ruotsin suurlähetystöstä Tukholmasta. Katso tarkemmat ohjeet suurlähetystön www-sivuilta. Huomaa, että tarvitset kutsun tai hotellin/matkatoimiston vahvistuksen viisumia varten.

Suurlähetystö: Suomella ei ole maassa kiinteää lähetystöä, Azerbaidžanissa Suomea edustaa Helsingistä käsin toimiva kiertävä suurlähettiläs. Hätätilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä joko Norjan suurlähetystöön Bakussa tai Suomen Venäjän suurlähetystöön Moskovassa tai ulkoasiainministeriöön Helsingissä.

Matkustaminen Azerbaidžaniin: Matkustaminen maahan onnistuu lentäen, junalla, autolla ja linja-autolla.

Maan suurin lentokenttä on Heydar Aliyevin kansainvälinen lentokenttä (GYD) Bakussa. Maan kansallinen lentoyhtiö on Azerbaijan Airlines AZAL. Kansainvälisistä lentoyhtiöistä eräs kiinnostavimmista suomalaisittain on AirBaltic, joka lentää Bakuun Riikasta. Toinen harkittava vaihtoehto on Aeroflot, jonka lennot esimerkiksi maaliskuussa 2011 Helsingistä Moskovan kautta Bakuun maksavat hieman alle 400 euroa Supersaverin lentohaun mukaan.

Yöjunavuoro kulkee Georgian Tbilisistä Bakuun. Bakusta se lähtee joka ilta kello 2000. Matka-aika riippuu siitä kuinka kauan juna joutuu odottamaan rajalla. Tulevaisuuden suunnitelmissa on Baku-Istanbul-ratayhteys. Junayhteys Venäjälle on myös olemassa, mutta Suomen passilla ei pääse maahan.

Jotkut georgialaiset matkatoimistot voivat järjestää autokuljetuksen Bakusta Tbilisiin. Omasta autosta voi rajalla joutua maksamaan tuhansien dollarien takuumaksun!

Bussiyhteyksiä on Venäjälle, Gruusiaan, Iraniin ja Turkkiin päivittäin.

Unescon maailmanperintökohteet Azerbaidžanissa:

Käytetyt hakutermit: