Yhdysvallat

Amerikan yhdysvallat eli Yhdysvallat (USA)

Yhdysvallat on turvallinen matkustusmaa. Terrorismiuhkan vuoksi esimerkiksi lentokentillä siirtymisiin kannattaa varata aikaa.

Asukasluku: 308 651 528 (2009)

Pääkaupunki: Washington DC (553 523 as.)

Valuutta: 1 Yhdysvaltain dollari (UDS) = 100 senttiä 1 USD = 0,76 €

Kielet: virallista kieltä ei ole, käytännössä se on englanti. Sen jälkeen puhutuimmat kielet ovat espanja ja kiina (erityisesti kantonin kiina).

Suurlähetystö: Suomen suurlähetystö, Washington. Lisäksi pääkonsulaatti New Yorkissa ja Los Angelesissa sekä kunniakonsulaatti Lake Worthissa.

Viisumi suomalaisille: Alle kolmeksi kuukaudeksi eli alle 90 päivän turistimatkalle USA:han matkustavat Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia, jos heidän passinsa täyttää sille asetetut vaatimukset. Lapsilla tulee olla oma passi. Lapsi, joka on merkitty huoltajan passiin eikä hänellä ole omaa passia, tarvitsee oleskeluun viisumin. Viisumia haetaan Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä.

Matkustaminen Yhdysvaltoihin:
Yhdysvaltojen maahantulokaavake ESTA – Sähköinen hyväksyminen (Electronic System for Travel Authorization) on pakollinen anomus Yhdysvaltoihin tai sen kautta matkustaville. Hakemus täytyy täyttää internetissä viimeistään 72 tuntia ennen matkaa ja se on aina voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Nyt 8. syyskuuta 2010 alkaen lomake on muuttunut maksulliseksi: ESTA-hakemuksesta peritään 14 dollarin maksu, jonka voi maksaa luottokortilla (MasterCard, Visa, American Express tai Discover) tai debit-kortilla.

Mikäli matkustaja on tehnyt hakemuksen ennen 8. syyskuuta 2010, uutta hakemusta ei tarvita – hakemus on voimassa kaksi vuotta. Uusi hakemus tarvitaan sen sijaan jos tietoihin on tullut muutoksia esimerkiksi uuden passin myötä.

Lisätietoja ESTA-hakemuksesta on Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön sivuilla ja hakemus tehdään osoitteessa https://esta.cbp.dhs.gov.

Käytetyt hakutermit: